• rozwiń
    • WIG20 2164.75 -0.41%
    • WIG30 2451.42 -0.51%
    • WIG 57024.61 -0.48%
    • sWIG80 11449.24 -0.03%
    • mWIG40 3636.71 -0.92%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Jaś Karłowy z certyfikatem

Jaś Karłowy z certyfikatem
Foto: sejmik.kielce.pl Foto: Tak wygląda kolejny polski produkt reginalny

Kolejne polskie produkty będą mieć unijny certyfikat. Komisja Europejska przyjęła decyzję o objęciu unijnym "chronionym oznaczeniem geograficznym" dwóch polskich produktów: fasoli korczyńskiej oraz miodu kurpiowskiego - poinformował we wtorek serwis prasowy komisarza ds. rolnictwa Daciana Ciolosa.

Pod nazwą "Fasola Korczyńska" mogą być sprzedawane wyłącznie suszone nasiona odmiany Jaś Karłowy, uprawianej w określonych gminach województwa świętokorzyskiego.

"Miód Kurpiowski" o słodkawym, korzennym aromacie jest wytwarzany na Kurpiach nad Narwią i Bugiem, gdzie tradycje pszczelarstwa sięgają XV wieku.

Obie decyzje zostały już opublikowane w Dzienniku Urzędowym UE z datą 12 lipca. Dwa polskie produkty tym samym dołączyły do listy ponad 900 oryginalnych, tradycyjnych produktów chronionych w UE.

Aby można było zarejestrować nazwę danego produktu rolnego lub spożywczego, jego nazwa musi wykorzystywać nazwę jakiegoś miejsca, regionu, ostatecznie kraju, musi mieć on specyficzne cechy wynikające ze środowiska geograficznego i musi istnieć związek między produktem a tym obszarem. W Polsce status taki uzyskały m.in. miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, rogal świętomarciński, wielkopolski ser smażony, andruty kaliskie i truskawka kaszubska.

ram/k

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane