• rozwiń
    • WIG20 2175.51 -0.40%
    • WIG30 2499.91 -0.37%
    • WIG 56317.39 -0.43%
    • sWIG80 11551.33 -0.61%
    • mWIG40 3874.83 -0.50%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 17:15

Dostosuj

Jabłka coraz droższe

Jabłka coraz droższe
Foto: sxc.hu Foto: Jabłka kosztują coraz więcej

W styczniu hurtowe ceny jabłek wzrosły w ujęciu rocznym o 77 proc., zaś ceny gruszek o 39 proc. - podał Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W porównaniu do grudnia 2010 r. jabłka podrożały o 1 proc.

"W styczniu 2011 r. wyższe niż w styczniu 2010 r. były ceny jabłek i gruszek. Na rynku hurtowym ceny jabłek zwiększyły się o 77 proc., a gruszek o 39 proc. Ceny jabłek przeznaczonych na eksport, jak i płacone przez spółdzielnie ogrodnicze wzrosły ponad dwukrotnie. Ceny jabłek do przetwórstwa zwiększyły się trzykrotnie do 0,57 zł/kg. Na rynkach hurtowych podrożały też banany (o 21 proc.) i winogrona (o 4 proc.), a potaniały owoce cytrusowe" - napisano w lutowym biuletynie IERiGŻ.

"W styczniu 2011 r. w porównaniu z miesiącem poprzednim ceny jabłek oferowane przez eksporterów wzrosły o 11 proc., a na rynkach hurtowych o 1 proc., potaniały natomiast owoce do przerobu (o 32 proc.). W hurcie podrożały winogrona (o 21 proc.), banany (o 7 proc.) i mandarynki (o 1 proc.). Nie zmieniły się ceny cytryn. Niższe były natomiast o 2 proc. ceny pomarańczy" - dodano.

Warzywa też w górę

Instytut podał także, że w styczniu 2011 r. w porównaniu do stycznia 2010 r. wzrosły ceny wszystkich gatunków warzyw, zarówno w skupie jak i w handlu hurtowym.

"Najbardziej podrożały warzywa przeznaczone na eksport, jak: kapusta pekińska biała i czerwona (ponad dwukrotnie), buraki (o 97 proc.), selery (o 94 proc.), cebula (o 67 proc.), marchew (o 63 proc.) i pory (o 27 proc.). W skupie warzyw przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji dwukrotnie droższa była kapusta biała, o 66 proc. cebula, o 57 proc. buraki, o 48 proc. marchew i nieznacznie droższe pieczarki. Przemysł przetwórczy więcej płacił za kapustę białą (ponad dwukrotnie), marchew na kostkę (o 83 proc.), cebulę obieraną (o 75 proc.), buraki (o 35 proc.) i pietruszkę (o 9 proc.). Na rynkach hurtowych dwukrotnie podrożała kapusta biała, o 59 proc. cebula, o 47 proc. buraki ćwikłowe i o 30 proc. marchew" - napisano.

mtom

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane