• rozwiń
    • WIG20 2171.75 -0.91%
    • WIG30 2464.87 -1.07%
    • WIG 57485.19 -0.98%
    • sWIG80 11656.29 +0.30%
    • mWIG40 3750.76 -1.91%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 17:15

Dostosuj

Ile szynki w szynce?

Ile szynki w szynce?
Foto: TVN24.pl Foto: Wygląda smacznie, ale co jest w środku, wie tylko producent...

"Wysoko wydajna szynka" króluje w sklepach - ostrzega "Dziennik Polski". Według gazety, producenci z 1 kg mięsa produkują nawet 2 kg szynki, dodając do niego mieszanki soli, azotynów i azotanów.

Swoiste "rozmnożenie" osiąga się poprzez nastrzykiwanie mięsa mieszanką soli, azotanów, azotynów oraz polifosforanów. Zwiększają one masę produktu. Ponadto, aby wstrzyknięty płyn nie wylewał się, producenci dodają do mięsa preparaty soi, skrobi oraz wyciągi z alg morskich. Ze względu na funkcję, jaką pełnią, w żargonie nazywa się je "klejem".

Niektórzy twierdzą, ze polska szynka popsuła się z momentem wstąpienia do Unii Europejskiej. Gazeta podkreśla jednak, że wspólnotowe przepisy nie nakazują faszerowania mięsa chemią. "Dziennik Polski" zwraca uwagę, że to efekt polityki wielkich koncernów, które oszczędzają na produktach, jak tylko mogą.

Choć przykład szynki może niepokoić, okazuje się, że polska żywność wciąż jest względnie "naturalna". Przeciętny Polak zjada rocznie ok. 7,5 kg czystej chemii, a Brytyjczyk - dwa razy więcej.

prm/mlas

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane