• rozwiń

Ekologiczna "ściema"?

Ekologiczna "ściema"?
Foto: TVN CNBC BIZNES Foto: Eko-żywność jak zwykła żywność?

Ekologiczna żywność nie jest zdrowsza od zwykłej – stwierdzili brytyjscy naukowcy. Polscy odpowiadają: to tendencyjny raport, z naszych badań wynika, że ekologiczna jest zdrowsza. Kto ma rację? Nie wiadomo, wiadomo, jednak, że eko-rynek to gigantyczne pieniądze.

Jedyne badanie w Polsce, które pokazuje przewagę eko-jedzenia nad zwykłym, zrobiono na szczurach, a potrzebne jest badanie na szympansach.

Tego jeszcze nikt na świecie nie zrobił, głównie dlatego, że kosztuje kilka mln euro. I wielu ekspertów przyznaje, że przewaga zdrowotna eko-żywności jest trudna do zmierzenia - raczej intuicyjna.

Zdrowe miliony

W Polsce gospodarstw ekologicznych, które zdobyły stosowne certyfikaty, jest już 15 tysięcy. Rocznie przybywa ich około 3 tys. A wartość rynku żywności ekologicznej w Polsce to 350 mln zł i rośnie w tempie 30 proc. roku. Cały światowy eko-rynek dwa lata temu był wart 48 mld zł.

Produkty eko-mięsne są w Polsce średnio o 100 proc. droższe niż zwykłe, roślinnych – o połowę. Czy te ceny są zawyżone? Nie ma na to dobrej odpowiedzi - poza odpowiedzią wolnego rynku: są odpowiednie, skoro są konsumenci gotowi tę wyższą cenę zapłacić, i jest ich na tyle wielu, że eko-producentom opłaca się produkować.

mkg/sk

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane