• rozwiń
    • WIG20 2158.94 -0.47%
    • WIG30 2459.33 -0.39%
    • WIG 57502.14 -0.29%
    • sWIG80 11763.70 +0.51%
    • mWIG40 3786.21 +0.05%

Ostatnia aktualizacja: 2019-11-29 17:15

Dostosuj

Amerykański befsztyk znów na koreańskim stole

Amerykańska wołowina od dziś znowu w sprzedaży w Południowej Korei. Bramy dla mięsa wołowego z USA były zamknięte od grudnia 2003 roku, gdy wykryto pierwsze przypadki choroby wściekłych krów na terenie Stanów Zjednoczonych.

Mimo zniesienia ograniczeń niektórzy Koreańczycy wciąż boją się amerykańskiej wołowiny. W dniu wprowadzenia jej do sprzedaży w centrum Seulu protestowało kilkadziesiąt osób.

Częściowo rynek został otwarty juz w zeszłym roku, ale tylko dla mięsa młodych zwierząt, w przydadku których ryzyko zarażenia chorobą jest znikome.

Przed nałożeniem embarga Południowa Korea była trzecim największym rynkiem zagranicznym dla amerykańskiej wołowiny. Obecnie amerykańskie mięso wołowe jest od 25 do nawet 50 procent tańsze niż pochodzące z Południowej Korei.

Koreańczycy otworzyli swój rynek rok po tym, jak embargo na amerykańską wołowinę zniosła Japonia, gdzie zakaz importu tego mięsa z USA trwał ponad półtora roku.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane