• rozwiń
    • WIG20 2345.84 -0.02%
    • WIG30 2699.53 -0.03%
    • WIG 60683.38 -0.04%
    • sWIG80 11941.28 -0.29%
    • mWIG40 4275.40 -0.12%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Usterka na Facebooku. Posty mogły trafiać do wszystkich

Dyplom odebrał po 12 latach. Twórca facebooka wrócił na Harvard Odtwórz: Dyplom odebrał po 12 latach. Twórca facebooka wrócił na Harvard
Dyplom odebrał po 12 latach. Twórca facebooka wrócił na Harvard

Facebook ostrzegł, że przez błąd oprogramowania miliony użytkowników serwisu mogło nieświadomie publicznie udostępniać prywatne posty.

Błąd dotyczy statusów opublikowanych między 18 a 27 maja i dotknął 14 milionów użytkowników.

Dla wszystkich

Usterka poległa na tym, że zmieniło się domyślne ustawienie widoczności pisanych nowych postów - z prywatnych na publiczne. Postypubliczne są widoczne nawet dla osób niezarejestrowanych na Facebooku.

- Chcieliśmy przeprosić za ten błąd - powiedziała Erin Egan, odpowiedzialna w firmie za prywatność. Podkreśliła, że usterka została wyeliminowana.

Ci, który mogli zostać poszkodowani zostaną powiadomieni o błędzie. Będą mieli również możliwość sprawdzenia i zmiany grupy docelowej postów opublikowanych między 18 a 27 maja.

Facebook pozwala na ustawienie, kto będzie adresatem naszego statusu. Możemy zaznaczyć, że będą to znajomi, konkretne osoby lub tylko my. Możemy też ustawić, kto nie zobaczy naszej aktualizacji.

Narzędzie zapamiętuje ostatnio wybraną grupę odbiorców i dopóki jej nie zmienimy, wybiera ją jako domyślną podczas udostępniania kolejnych materiałów. Jeżeli na przykład wybierzemy dla posta opcję "publiczne", następny post również będzie publiczny, o ile nie zmienimy grona odbiorców podczas publikowania.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane