• rozwiń
    • WIG20 2164.75 -0.41%
    • WIG30 2451.42 -0.51%
    • WIG 57024.61 -0.48%
    • sWIG80 11449.24 -0.03%
    • mWIG40 3636.71 -0.92%

Ostatnia aktualizacja: 2019-10-18 17:15

Dostosuj

Temat: Internet

Szyfruje dysk i żąda okupu. Groźny wirus na Facebooku

Szyfruje dysk i żąda okupu. Groźny wirus na Facebooku
Foto: Shutterstock Foto: Na Facebooku pojawił się nowy i bardzo groźny wirus z rodziny ransomware, który wysyła fałszywe powiadomienia od znajomych

Na Facebooku pojawił się nowy, bardzo groźny wirus. Po zainfekowaniu komputera potrafi szyfrować dane na dysku twardym, a za ponowny dostęp do nich żąda wpłacenia okupu - ostrzega serwis "Niebezpiecznik".

Użytkownicy popularnego serwisu społecznościowego Facebook powinni zachować szczególną ostrożność. Na portalu pojawił się nowy i bardzo groźny wirus z rodziny ransomware, który wysyła fałszywe powiadomienia od znajomych. Informują one, że zostaliśmy np. oznaczeni w poście lub wspomniano o nas w komentarzu.

Jak działa wirus

Jeśli klikniemy w powiadomienie, to zostaniemy przekierowani do treści, która rzekomo jest umieszczona w Google Docs. Kiedy użytkownik kliknie w link, to na dysk jego komputera zostanie ściągnięty plik ze złośliwym oprogramowaniem.

Po zainfekowaniu komputera wirus wykorzystuje nasz profil na Facebooku do dalszej ekspansji. Oznacza to, że teraz to my będziemy wysyłać fałszywe powiadomienia o oznaczeniach, rozsyłając wirusa oraz wiadomości z linkami przez facebookowy czat.

To jednak nie koniec kłopotów, bo złośliwe oprogramowanie może również zaszyfrować dane na naszym dysku twardym. Użytkownik dowie się o tym przy próbie otwarcia danego pliku. Wówczas wyświetli mu się komunikat, że dany plik został zajęty i aby go odblokować należy wpłacić odpowiedni okup.

Jak się zabezpieczyć

Użytkownicy powinni zatem zachować szczególną ostrożność, kiedy klikają w powiadomienia od swoich znajomych na Facebooku. Z pewnością nie powinni po kliknięciu w powiadomienia pobierać na dysk żadnych plików pochodzących z Google Docs. Natomiast, kiedy już to zrobią, na wszelki wypadek należy usunąć pobrany plik.

Kiedy zaś zauważymy, że otrzymujemy fałszywe powiadomienia od znajomych, to powinniśmy ich o tym powiadomić, aby mogli oczyścić swój komputer ze złośliwego oprogramowania a być może i uchronić się przed zaszyfrowaniem danych na dysku i konieczną wpłatą okupu.

Jak bezpiecznie korzystać z internetu? Jak bronić się przed hakerami? Odpowiedzi w materiale TVN24:

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (5)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
nata_natalia
  • 0
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
Andre Linoge
Nie masz w komputerze tego badziewia o nazwie facebook,masz święty spokój.........
  • 0
  • 1
  • zgłoś naruszenie
zamknij
comander
Najlepiej od razu na drzewa wrócić do naszych braci mniejszych. Wówczas masz jeszcze większy spokój
  • 1
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane