• rozwiń
    • WIG20 2183.25 +0.85%
    • WIG30 2470.27 +0.77%
    • WIG 57418.58 +0.69%
    • sWIG80 11429.60 -0.17%
    • mWIG40 3647.38 +0.29%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 17:15

Dostosuj

Produkcja cukru wkrótce bez limitu. "Zmiany dotkną producentów"

Eurostat: średnie ceny w Europie, Polska tańsza niż Niemcy Odtwórz: Eurostat: średnie ceny w Europie, Polska tańsza niż Niemcy
Eurostat: średnie ceny w Europie, Polska tańsza niż Niemcy "Źródło: TVN24 BiS"

Z początkiem października tego roku zostaną zniesione limity produkcji cukru w Unii Europejskiej, co oznacza, że wielkość produkcji cukru w poszczególnych krajach będzie zależeć od uwarunkowań rynkowych - zaznacza analityk rynków rolnych z BGŻ BNP Paribas Paweł Wyrzykowski.

"Z początkiem października 2017 roku przestaną obowiązywać dotychczasowe regulacje na unijnym rynku cukru. Zlikwidowane zostaną wyznaczone dla poszczególnych krajów UE kwoty produkcji cukru i izoglukozy (zamiennik cukru). Zniesiona będzie również cena referencyjna cukru, minimalna cena skupu buraków cukrowych oraz opłaty produkcyjne. Niewątpliwie zmiany te dotkną zarówno producentów cukru, jak i producentów buraków cukrowych" - zaznacza analityk w komunikacie.

Uprawy buraków cukrowych

Od wielkości produkcji zależeć będzie wielkość zapotrzebowania na ten surowiec. Według analiz Komisji Europejskiej Polska, obok takich krajów jak: Francja, Niemcy, Belgia i Holandia, wymieniana jest jako państwo o konkurencyjnych warunkach produkcji buraków cukrowych.

Polska jest trzecim, po Francji i Niemczech, producentem buraków cukrowych w Unii. Buraki uprawia się w 36,6 tys. gospodarstw, na powierzchni (2016 r.) 206 tys. hektarów. W porównaniu z 2004 rokiem powierzchnia uprawy buraków zmniejszyła się o 31 proc., a w stosunku do połowy lat 70. spadła ponad dwukrotnie (wówczas wynosiła ok. 500 tys. ha).

Z zebranych buraków w sezonie 2016/17 wyprodukowano w Polsce 2,05 mln ton cukru, co stanowiło 13,3 proc. produkcji cukru w UE.

Nadchodząca liberalizacja rynku cukru zwiększyła zainteresowanie rolników zwiększeniem upraw buraków cukrowych. Według szacunków KE w 2017 roku powierzchnia ich upraw będzie o 16 proc. większa niż przed rokiem. W Polsce według szacunków Instytutu Ekonomiki i Rolnictwa Gospodarki Żywnościowej w tym roku areał upraw buraków wzrósł o 7 proc., do 220 tys. ha.

Jakie prognozy

Według prognoz KE w sezonie 2017/2018 w UE produkcja cukru białego może wynieść 20,1 mln ton, tj. o 20 proc. więcej niż w poprzednim sezonie, ale tylko o 3 proc. więcej niż w sezonie 2014/2015. Oznacza to, że produkcja cukru w UE wciąż będzie o 1,8 mln ton mniejsza od jego zużycia. Różnica ta będzie jednak znacznie mniejsza niż w trzech poprzednich sezonach, kiedy wyniosła 3,3 mln ton - zauważa Wyrzykowski.

Według założeń ekspertów KE, ze względu na spadek cen cukru w UE i dostosowanie ich do cen światowych, import może znacznie się obniżyć - o 49 proc., do 1,5 mln ton. W sytuacji dostosowania się unijnych cen cukru do cen światowych, szacuje się, że eksport cukru z UE może wzrosnąć nawet dwukrotnie do 2,8 mln ton.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (2)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
zdelegalizować myślistwo
na cukier i mięso powinna być akcyza w celu przekazania do ZUSu na leczenie zdrowia zniszczonego konsumpcją cukru i mięsa
  • 1
  • 2
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane