• rozwiń
    • WIG20 2319.10 -1.69%
    • WIG30 2669.43 -1.61%
    • WIG 60097.10 -1.44%
    • sWIG80 12009.31 -0.51%
    • mWIG40 4238.99 -0.95%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Brytyjczycy pokochali go za smalec i schabowego. Polski kucharz doceniony na Wyspach

Czy polskie jedzenie może zrobić karierę na włoskim stole? Odtwórz: Czy polskie jedzenie może zrobić karierę na włoskim stole?
Czy polskie jedzenie może zrobić karierę na włoskim stole? "Źródło: TVN24 BiS"

Polski szef kuchni Damian Wawrzyniak został wybrany przez magazyn BBC Good Food jednym z dziesięciu pionierów brytyjskiej kuchni. - To efekt dwudziestu lat pracy - komentował Wawrzyniak.

Wawrzyniak znalazł się na liście wraz z szefami kuchni z Syrii, Meksyku, Indii, Tajwanu, Tajlandii i Włoch, którzy zdaniem BBC zasługują za wyróżnienie za "przedstawianie (Brytyjczykom) nowych doznań smakowych" i "dzielenie się swoim dziedzictwem".

"Polski perfekcjonista"

Jak podkreślono, Wawrzyniak "jako syn kucharzy miał życie w kuchni zapisane w gwiazdach". Polak pracował m.in. przy igrzyskach olimpijskich w Londynie, w Pakistanie, a nawet w słynnej kopenhaskiej restauracji Noma. W ubiegłym roku pokazywał w telewizji BBC, jak przygotować babkę wielkanocną.

BBC nadało Wawrzyniakowi tytuł "polskiego perfekcjonisty".

"(Wawrzyniak) wykorzystuje tradycyjne mięsa moczone w solance i pierogi wraz z talerzami pełnymi chleba na zakwasie ze smalcem i nadaje im większą wyrazistość" - napisano, dodając, że "w swojej restauracji House of Feasts w Peterborough Damian chce walczyć ze stereotypem, że polska kuchnia to tylko kapusta i kotlet".

Efekt ciężkiej pracy

O umieszczeniu w czołówce "pionierów brytyjskiej kuchni" Wawrzyniak napisał na swoim profilu na Facebooku, wyrażając ogromną dumę.

W rozmowie z Polską Agencją Prasową powiedział, że wyróżnienie BBC to "efekt dwudziestu lat pracy, żeby rozkochać Brytyjczyków w polskiej kuchni". - Naszymi prostymi smakami można zdobyć serca Brytyjczyków. One nie są znane tutaj, a my mamy to we krwi i możemy im pokazać - tłumaczył.

Jak dodał, w jego restauracji szczególnym powodzeniem wśród Brytyjczyków cieszą się schabowy z kością, wolno gotowana wołowina z piklami i smalec na świeżym chlebie. - Szczególnie smalec jest absolutnym hitem, ludzie specjalnie przyjeżdżają i o to pytają. Musimy tego przygotowywać absurdalne ilości, jakieś 100 kilogramów tygodniowo - śmiał się polski kucharz.

Wawrzyniak, który w lipcu przygotował lunch dla księcia Williama i księżnej Kate podczas ich pobytu w Polsce, przekonywał, że "Polacy w Wielkiej Brytanii powinni odejść od założenia, że polska kuchnia jest prosta i nie ma się czym chwalić".

- Wcale tak nie jest: jest skomplikowana, trzeba znać składniki i umieć gotować tradycyjnie, bez wymyślania cudów. Powinniśmy być z tego dumni i pokazywać to innym, bo jestem przekonany, że ta kuchnia może podbić świat, tak jak kuchnia indyjska - mówił.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (2)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane