• rozwiń
    • WIG20 2445.00 -0.33%
    • WIG30 2830.33 -0.43%
    • WIG 63828.17 -0.11%
    • sWIG80 15042.01 -0.40%
    • mWIG40 4912.77 -0.08%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 16:38

Dostosuj

Długo oczekiwana decyzja. Zdrowszy łosoś trafi na europejskie stoły

Łosoś już nie taki zdrowy Odtwórz: Łosoś już nie taki zdrowy
Foto: Shutterstock Foto: ekologicznego łososia hodowanego i certyfikowanego zgodnie z unijnymi rozporządzeniami można ponownie importować z państw Europejskiego Obszaru Gospodarczego | Video: Łosoś już nie taki zdrowy

Ekologiczny łosoś norweski znów trafi na stoły klientów w państwach UE. Komitet przedstawicieli Europejskiego Obszaru Gospodarczego podjął decyzję, która umożliwia wznowienie importu produktów ekologicznych z Norwegii i Islandii.

Stało się to możliwe dzięki przyjęciu przez te dwa państwa unijnych przepisów dotyczących produktów ekologicznych.

Długo oczekiwana decyzja "kładzie kres ośmioletniemu okresowi opóźnienia, kiedy to producenci ekologiczni z Norwegii i Islandii przestrzegali nieaktualnych, niestosowanych już na terenie UE przepisów" - podkreślono w piątkowym komunikacie Komisji Europejskiej.

Ekologiczne hodowle

Dzięki temu ekologicznego łososia hodowanego i certyfikowanego zgodnie z unijnymi rozporządzeniami można ponownie importować z państw Europejskiego Obszaru Gospodarczego od 18 marca.



"Komisja nigdy nie zgodzi się na obniżenie wysokich standardów w zakresie produktów wytwarzanych, importowanych i wprowadzanych do obrotu jako produkty ekologiczne. Naszą rolą jest zapewnienie zaufania konsumentów i zagwarantowanie wiarygodności logo produkcji ekologicznej UE" - podkreślił, cytowany w komunikacie, unijny komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Phil Hogan.

UE po raz pierwszy przyjęła przepisy dotyczące produkcji ekologicznej i etykietowania produktów ekologicznych w 1991 r. W 2007 r. zostały one znowelizowane – w wielu przypadkach wprowadzono bardziej rygorystyczne regulacje. Dodatkowe przepisy regulujące produkcję, zwłaszcza dotyczące eko-hodowli wodnej zostały przyjęte jeszcze dwa lata później

Wszystkie te regulacje stały się obowiązkowe dla unijnych producentów w styczniu 2015 r., nie były jednak włączone do porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym.

Hodowla ryb

Jak wyjaśniła KE, opóźnienie to doprowadziło do nierównego traktowania producentów i podmiotów gospodarczych z krajów UE i tych z Norwegii i Islandii. W efekcie, produktów hodowli wodnej z tych państw nie można było importować i sprzedawać w UE jako produktów ekologicznych.

Porozumienie stało się możliwe po tym, jak Norwegia i Islandia wycofały wnioski o odstępstwa od unijnych przepisów w niektórych sprawach.

Regulacje dotyczące żywności nie mają zastosowania do Lichtensteinu, dlatego też ich włączenie do porozumienia i związane z tym konsekwencje dotyczą wyłącznie Islandii i Norwegii.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (2)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
toratora26
Łosoś sprzedawany w Polskich sklepach , tzw dyskontach jest praktycznie tylko z nazwy łososiem, hodowle na wielką skalę produkują coś w rodzaju łososia. Wartośc odżywcza łososia hodowlanego jest bardzo mała. Tak to już jest niska cena, niska jakośc.
  • 0
  • 1
  • zgłoś naruszenie
zamknij
FFF
Loading...
FFF
Ekologiczny łosoś z farmy? Z wolnego wybiegu, jak kury to on nie jest. Z drugiej strony wszystko i tak pochodzi dzisiaj z farm. W przypadku oznaczenia eko, przynajmniej wiemy, że nie karmią tego łososia plastikiem ;-)
  • 1
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane