• rozwiń
    • WIG20 2353.18 -1.18%
    • WIG30 2735.51 -0.98%
    • WIG 61949.40 -0.85%
    • sWIG80 15373.42 -0.30%
    • mWIG40 4866.26 -0.02%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Dieta pudełkowa hitem, na który trzeba uważać. Sanepid zbadał firmy

Ceny żywności poszły w górę. Sprawdź, co podrożało i o ile "Źródło: TVN24 BiS"

Diety pudełkowe przestały być domeną celebrytów i coraz odważniej wkraczają do większych miast. Boom na te usługi spowodował, że pojawia się coraz więcej firm, które szukają zarobku, niekoniecznie oferując przy tym wysoką jakość. Sanepid miał zarzuty do prawie co drugiej takiej firmy na Mazowszu - ustalił tvn24bis.pl.

W 2016 roku mazowiecki Sanepid skontrolował w województwie 45 firm, zajmujących się cateringiem dietetycznym. W dwudziestu przypadkach stwierdzono nieprawidłowości.

Lista zarzutów

- Nieprawidłowości stwierdzane podczas kontroli dotyczyły przede wszystkim uchybień stanu sanitarno – higienicznego, stosowania środków spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia i rozszerzenia zakresu dotychczas prowadzonej działalności – mówi Joanna Narożniak z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie.

Lista konkretnych zarzutów jest długa. Wątpliwości inspektorów wzbudziła przede wszystkim jakość produktów spożywczych, a także ich sposób przechowywania. W kilku przypadkach stwierdzono brak kontrolowania urządzeń chłodniczych, a także, co jest szczególnie ważne w przypadku cateringu, brak widocznej dla konsumenta informacji o zastosowanych składnikach alergennych użytych przy wytworzeniu i przygotowaniu żywności. Co więcej, konsument nie zna dostawców żywności, ponieważ takich informacji brakuje na opakowaniach.

Catering dietetyczny

Jak dowiedzieliśmy się od mazowieckiego Sanepidu, w siedzibach firm produkujących dietetyczne posiłki jest często po prostu brudno. W kilku przypadkach inspektorzy natrafili na brudne podłogi, blaty, sprzęt kuchenny, wentylację i naczynia. W ekstremalnych sytuacjach inspektorzy widzieli także insekty.

W skontrolowanych zakładach występowały również braki proceduralne niezbędne w firmach zajmujących się żywnością.

Łącznie firmy zajmujące się cateringiem dietetycznym w województwie mazowieckim zapłaciły 6500 zł mandatów.

Inspektorzy skierowali także trzy wnioski do Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego o nałożenie kar pieniężnych za prowadzenie działalności w zakresie niezgodnym z decyzją. W takim przypadku na firmę może zostać nałożona kara w wysokości do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane