• rozwiń
    • WIG20 2470.38 +0.09%
    • WIG30 2840.62 +0.06%
    • WIG 63590.98 -0.05%
    • sWIG80 14039.57 +0.07%
    • mWIG40 4820.81 -0.18%

Ostatnia aktualizacja: Dziś 10:51

Dostosuj

Na tym przysmaku wychowały się całe pokolenia. "To był fast-food czasów komuny"

Urodziny pasztecika Odtwórz: Urodziny pasztecika
Foto: 20 października to dzień pasztecika szczecińskiego | Video: Urodziny pasztecika

W Zakopanem robią oscypki, na Śląsku wodzionkę, a w Szczecinie paszteciki. 20 października obchodzimy dzień najbardziej znanego przysmaku Pomorza Zachodniego. Receptura na miękkie w środku, a chrupiące z zewnątrz ciasto jest niezmienna od prawie pół wieku. Przepis jest prosty: mąka, sól, cukier, drożdże i olej. Najlepiej smakuje z czerwonym barszczem. - To był taki fast-food czasów komuny, w pozytywnym sensie, bo on jest bardzo smaczny i pożywny - mówi satyryk i rysownik Henryk Sawka. W 2010 roku pasztecik trafił na listę produktów tradycyjnych, chronionych przez unijne prawo.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane