• rozwiń
    • WIG20 2534.52 +0.25%
    • WIG30 2917.02 +0.33%
    • WIG 65435.72 +0.18%
    • sWIG80 14753.52 -0.36%
    • mWIG40 4960.70 +0.24%

Ostatnia aktualizacja: Wczoraj 17:15

Dostosuj

Użytkownicy "wystawieni na ataki". Aktualizacja systemu pod ostrzałem

Piotr Niemczyk o atakach hakerów "Źródło: TVN24 BiS"

Wyłączenie Bluetooth i Wi-Fi z poziomu centrum kontroli iOS 11 nie ogranicza działania tych funkcji, a jedynie przerywa aktywne połączenia z siecią i urządzeniami. Może to wystawiać nieświadomych użytkowników na ataki - wskazują eksperci.

Zgodnie z dokumentacją Apple zmiana w funkcjonalności ma pozwalać na utrzymanie działania kompatybilnych produktów i usług Apple, takich jak AirDrop, AirPlay, Apple Pencil, Apple Watch i funkcji lokalizacyjnych. Dodatkowo iOS reaktywuje pozornie wyłączone w centrum kontroli połączenia Bluetooth i Wi-Fi codziennie o godzinie 5 czasu miejscowego.

Eksperci ostrzegają

Eksperci cytowani przez serwis "Motherboard" nazywają zmiany wprowadzone przez Apple "niewygodnymi" i "głupimi".

Ich zdaniem, nieświadomi użytkownicy mogą być przekonani, że wyłączyli łączność bezprzewodową, a przy tym pozostawać podatni na ataki. Technologię Bluetooth uważa się za jedną głównych luk w bezpieczeństwie sprzętu. Zaledwie przed tygodniem został wykryty nowy zespół podatności niektórych systemów (innych niż iOS), pozwalający hakerom na zdalne przejmowanie kontroli nad urządzeniami.

Ciągła aktywność funkcji Bluetooth i Wi-Fi nie tylko wystawia użytkowników na ataki, lecz również zwiększa zużycie prądu i przyśpiesza rozładowanie urządzenia. Aby skutecznie wyłączyć połączenia bezprzewodowe w iOS 11, użytkownik iPhone'a musi otworzyć aplikację Ustawienia i wprowadzić zmianę z jej poziomu.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (0)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ustawienia

Zamknij ustawienia
Ustawienia zostały zapisane