Mięso na antybiotykach. Najwyższy poziom w historii

Mięso na antybiotykach. Europa faszeruje bez umiaru Odtwórz: Mięso na antybiotykach. Europa faszeruje bez umiaru
Foto: Shutterstock | Video: tvn24bis.pl Foto: Mięso faszerowane jest antybiotykami? | Video: Mięso na antybiotykach. Europa faszeruje bez umiaru

Antybiotyki coraz częściej wykorzystywane są w hodowli zwierząt w Europie - wynika z danych Europejskiej Agencji do Spraw Leków oraz WHO. Poziom ich użycia jest najwyższy w historii. Średnio na Starym Kontynencie poziom ich użycia (ponad 150 mg na kilogram masy zwierzęcia) jest trzykrotnie wyższy od dopuszczalnego. Antybiotyki przyspieszają wzrost masy hodowlanych zwierząt, ale obniżają odporność – zarówno samych zwierząt jak i ludzi, którzy jedzą pochodzące od nich mięso. Materiał z programu "24 Godziny".

Program "24 godziny" od poniedziałku do piątku o godz. 21.00 w TVN24 BiS.

Podziel się:

Bądź na bieżąco:
  • Komentarze (14)

Dodaj Komentarz

Zaloguj się , aby dodać komentarz
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
+0 nowe komentarze
Franek36
Już od jakiegoś czasu nie jem mięsa i mam to gdzieś, niech tam sobie nawet wpychają kwas solny. Kto nie je mięsa ten zdrowszy.
  • 2
  • 1
  • zgłoś naruszenie
zamknij
lucek27
A ja zjadlem kielbaske i pewnie tez juz mam ja gdzies. Nie wiem czy jestem zdrowszy niz powinnem byc gdybym jadl te warzywa i owoce nafaszerowane pestycydami i napromieniowane, lub modyfikowane genetycznie, ale kazdy musi od czegos umrzec.
  • 1
  • 1
  • zgłoś naruszenie
zamknij
Scrutinizer
To znaczy wszystko wielka mistyfikacja?
To znaczy pewne lemingi protestują przeciwko CETA, bo to masze mięso nie zostanie wpuszczone do Kanady?
  • 1
  • 2
  • zgłoś naruszenie
zamknij
garou
Świetnie. I to mają być unijne normy i ich rygorystyczne przestrzeganie i egzekwowanie? A tfu... potrujeta nas dla tej waszej ekonomii.... oby taniej....
  • 1
  • 1
  • zgłoś naruszenie
zamknij
A M G
Co na to Komisja Europejska, Rada Europy i cała administracyjna czapa?
  • 3
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
czeslaw_szurczak
Czy tak trudno odpowiedzieć na zasadnicze pytanie: STWIERDZAMY, ŻE W FERMIE HODOWLANEJ SĄ PRZEKRACZANE NORMY, WIĘC CO DALEJ? Idziemy na kolacyjkę, piszemy protokolik i dalej to samo? Jak pani profesor sobie wyobraża, że wszyscy rzucimy się na produkty ekologiczne do których tak zachęca? wyjątkowy brak satysfakcji z tego wywiadu !
  • 2
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij
Chadowiec
Jakoś wiele lat temu nikt nie potrzebował szprycowania antybiotykami zwierząt, choć liczba ludności w Polsce była bardzo zbliżona do tej co mamy teraz. I potem każdy się dziwi czemu ktoś na raka choruje. A za żywność bez GMO płaci się kilka razy więcej.
  • 2
  • 0
  • zgłoś naruszenie
zamknij

Zasady forum

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN24BiŚ nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.